26abril2025

Articles

Antecedents

El Pallars Jussà, amb una població de 12.712 habitants i una superfície de 1.343,08 km2, que dona una densitat de població de 9,36 hab/km2, es configura com una comarca atípica emmarcada en un entorn rural enmig del que s’hi troba la capital i nucli de serveis de Tremp. Consta de 14 municipis i un total de 140 nuclis de població, la qual cosa dona idea de la complexitat que representa per una comarca amb tant poca població i tant dispersa, la prestació dels serveis bàsics municipals.

Per tal de prestar un servei adequat de recollida i gestió de residus a la comarca del Pallars Jussà, l’any 1987 es va crear la Consorci per la protecció de l’entorn de l’àrea del Pallars Jussà, integrat llavors per tots els ajuntaments del Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça, dins els Consells de Muntanya. Fins l’any 1990 es va realitzar la recollida de residus i abocament a  l’àrea de Fígols.
A partir de llavors i fins l’any 1998, ja amb el Consell Comarcal constituït,  es va projectar i construir un no dipòsit controlat a la zona de Fígols i es va fer extensiva la recollida de residus urbans a la major part dels nuclis del Pallars Jussà.  S’inicia també un procés de recollida selectiva als  nuclis de població més grans; primer recollint la fracció vidre i posteriorment la fracció paper.
L’any 1998 exhaurit  l’abocador existent, es projecta i construeix un nou dipòsit controlat, també en la zona de Fígols, aquest adaptat a les noves directives europees i amb capacitat d’ampliació. L’obra la realitza l’empresa Urbaser, SA i du a terme l’explotació d’aquest abocador els anys 99, 2000, i 2001 passant novament l’explotació d’aquesta abocador al Consell Comarcal.
S’amplia la recollida selectiva a la major par de nuclis del Pallars Jussà introduint el contenidor groc per a la fracció envasos.
L’any 2002 es construeix la deixalleria comarcal del Pallars Jussà a Tremp, configurada com una deixalleria tipus A i emmarcada en el polígon industrial de Tremp. I durant el 2003 la nau magatzem per als 5 camions que  realitzen el servei de recollida comarcal.
L’any 2003 es projecta i construeix l’ampliació del dipòsit controlat, es construeix una planta de compostatge i una depuradora de lixiviats en el mateix dipòsit de Fígols. L’obra la realitza l’empresa UTE Fomento TMA i es preveu l’explotació de la instal·lació per aquesta empresa durant 5 anys.
L’any 2004 es realitza una auditoria interna del servei a càrrec de l’empresa Ambiens SL, on es detecten possibles actuacions per tal de millorar i optimitzar el servei,  i que s’apliquen durant els anys 2005 i 2006.
L’any 2005 es posa en funcionament la recollida de fracció orgànica a grans productors i el 2006 s’amplia a la població de Tremp, després de realitzar una campanya de sensibilització a la població.
L’octubre de 2006, l’empresa mixta Pallars Jussà Neteges i Serveis, S.A.,  inicia les tasques d’explotació del dipòsit controlat, planta de compostatge i depuradora de lixiviats de Fígols.
Actualment s’està construint una nova deixalleria a la Pobla de Segur.

Actualment el Consell Comarcal del Pallars Jussà realitza la gestió integral de residus urbans Pallars Jussà, amb personal i equipament propis:

·        Implantació, manteniment i neteja de contenidors en els diferents nuclis.
·        Recollida de la fracció resta i transport a dipòsit controlat.
·        Recollida de la fracció orgànica dels nuclis de Tremp, Pobla, Talarn, Salàs, Vilamitjana, Figuerola, Conques i Isona.
·        Gestió de compostadors domèstics en petits nuclis.
·        Recollida de paper cartró en contenidors blaus i transport a planta de transferència (deixalleria).
·        Recollida manual de paper cartró fora de contenidors.
·        Recollida porta a porta de cartró a grans productors (setmanal).
·        Recollida porta a porta de voluminosos i andròmines.
·        Recollida d’envasos en contenidors i transport a planta de transferència (deixalleria).
·        Recollida de piles a comerços.
·        Cobrament del rebut d’escombraries i ordenances.
·        Inventari de contenidors, equipament i clients del servei.
·        Relacions personalitzades amb els diferents ajuntaments i amb la població en general.
·        Campanyes a les escoles i de sensibilització mediambiental.
·        Clausura d’antics abocaments incontrolats.
·        Contractació del personal, actualització i modificació de rutes de recollida.
·        Explotació del dipòsit controlat de residus, planta de compostatge i depuradora de lixiviats. Instal.lacions a Fígols de Tremp.
·        Transport dels envasos a la planta de transferència d’ECOEMBES a Lleida.

Serveis subcontractats a altres empreses:

·        Neteja de contenidors de rebuig: Neconsa, sa
·        Recollida de vidre en contenidors: Santos Jorge, sa
·        Reparació i manteniment del camions del servei: Ser. Oficial. I tallers de la zona.
·        Transport de paper a gestor autoritzat a Lleida: Joan Vilella, SA
·        Transport de residus de deixalleria a gestors: Varis transportistes autoritzats.

Actualment el Consell Comarcal i en concret dins l’àrea de gestió de residus està realitzant una tasca de gestió integral dels residus sòlids urbans de la comarca, fent-la extensiva a tots els nuclis i disseminats i adaptant-la a l’actual normativa vigent.

 
 
Compartir contingut
Copyright © 2025 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.