10Desembre2022

Visita exclusiva als Altimiris guiada per la directora de les excavacions

Un grup de 25 pallaresos/es ha gaudit de la visita guiada al poblat dels Altimiris de la mà de la Marta Sancho, Secretària de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM), professora de la UB i Investigadora Principal del projecte arqueològic Muntanya Viva, que ha participat en les excavacions que s’hi han dut a terme durant els últims 16 anys.
El camí dels Altimiris és una de les rutes que es pot fer si visites el Congost de Mont-rebei, el poblat es situa en un dels contraforts que dominen el congost. Es tracta d’un emplaçament pre-romànic testimoni de la transició entre l’Antiguitat i l’Alta Edat Mitjana, un període poc conegut de la nostra història i això el fa especialment interessant. Des del Consell Comarcal S’està treballant per incloure aquest itinerari en les descripcions de rutes arqueològiques de la web turística del Pallars Jussà que es poden consultar en el següent enllaç: https://www.pallarsjussa.net/ca/patrimoni-cultural/patrimoni-arqueologic

Les rutes també es poden trobar al wikiloc, i permeten difondre aquest patrimoni únic que permet gaudir d’un turisme actiu i cultural alhora a la comarca. En aquest sentit, i gràcies al cofinançament amb fons FEDER i de la Diputació de Lleida de la operació “Valorització del Patrimoni cultural i natural per la dinamització turística del Pallars Jussà”, S’ha creat la xarxa de senders del patrimoni megalític de Senterada, i es preveu en breu, la senyalització de les rutes del Geoparc, i la tematització de la xarxa de senders històrics de l'època romana al municipi d’Isona i la Conca Dellà.
Entre els visitants hi destacava una representació de la SAM (societat d’amics de la muntanya de Tremp), el President del Consell Comarcal Josep Maria Mullol, l’expresident Constantí Aranda i  un regidor de Castell de Mur, de Sant Esteve de la Sarga i de Gavet de la Conca. La teoria de Sancho sobre el poblat dels Altimiris és que es tracta d’un monestir que va ser habitat des de finals del segle V fins a inicis del segle IX, previ als Castells de Frontera que van dominar la serra del Montsec.

Compartir contingut
Copyright © 2022 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.