06Juny2023

Jornada de portes obertes, per la Diada, a les adoberies de Tremp

Diumenge 11 de setembre el Consell Comarcal del Pallars Jussà ofereix visites guiades i gratuïtes per donar a conèixer les Adoberies de la Font Vella

Les visites tindran una durada de 30 minuts i es faran per torns a partir de les 9.30 h i fins a les 11.30 h. Els visitants podran descobrir aquest espai patrimonial rehabilitat gràcies a l'operació "Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà" que compta amb finançament de fons europeus FEDER, i el cofinançament de l'Ajuntament de Tremp i la Diputació de Lleida.

Durant la visita s'explicarà el passat adober de Tremp que va comptar en aquesta zona amb quatre edificis destinats a adoberies i que van arribar a acollir fins a 8 activitats d'adobers en diferents períodes. Les adoberies estan documentades des de l'edat mitjana i van ser plenament operatives fins a mitjan segle XIX, tot i que es van mantenir fins a principis del segle XX. En aquests espais s'hi duia a terme tot el procés d'adobat de les pells del bestiar, transformant la pell crua en cuir. Aquesta zona, gràcies a la proximitat de l'aigua, podria considerar-se el "polígon industrial" d'aquells temps, ja que els arqueòlegs hi han documentat altres activitats econòmiques relacionades que van ubicar-se al llarg del barranc: un escorxador, una destil·leria o un obrador de tint entre d'altres.

Les obres han permès rehabilitar la planta baixa de l'edifici on es feia l'activitat principal i s'ha recuperat la primera planta com a espai a disposició de la ciutat i mirador del barranc de la Font Vella. A més, a la font que li dona nom s'hi ha instal·lat un panell explicatiu de les activitats que s'hi duien a terme.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha declarat que “aquesta actuació serà un nou recurs turístic i patrimonial de la ciutat”.

La iniciativa inclou un sender natural d'un kilòmetre que està en avançat estat d'execució. L'itinerari ressegueix el curs del barranc i connecta aquest espai amb el pont romànic de Sant Jaume, a tocar de l'antic convent dels caputxins (actualment l'alberg de joventut del Pallars). El camí continua aigües avall fins al pont dels gitanos seguint el traçat d'un reg que encara ara s'utilitza per als horts de la zona. Aquest sender enllaçarà amb l'itinerari entre els dos embassaments (Terradets i Sant Antoni) que el Consell Comarcal està executant amb la col·laboració dels municipis implicats gràcies també als fons FEDER.

L'entorn i la primera planta de les adoberies quedaran obertes i s'incorporaran així a la trama urbana de la ciutat. La planta baixa, on hi ha els elements més històrics, continuarà sent visitable de manera concertada i en les visites guiades setmanals al centre històric de Tremp que s'ofereixen els dissabtes a la tarda.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.